tisdag 22 november 2011

Dagens El

Finns det någon rättvisa i världen? Nej! 
Och dagens orättvisa blir handeln med el. (Carema skrev jag om häromdagen. Det problemet är av stora mått. Speciellt när man nu hör politiker som försöker jaga stilpoäng inför kommande val. Urk!)
A shoe!  
Elen påverkar oss alla oavsett om vi bor i hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa. Detta gäller även fabriker, handel och transport. Med högre el kostnader får vi dyrare priser, kostnader, hyror och elräkningar!

Nu har man bestämt att Sverige ska delas in i 4 elpris-område.
Bakgrunden till att man beslutat att dela i Sverige i fyra prisområden är att det är obalans i det svenska elsystemet.
Den mesta el som produceras finns i norra Svea. Men .... de flesta kunderna
finns i .... ja, södra Svea.
I och med stängningen av Barsebäck (vem var det som krävde detta beslut?) blev det en obalans och det som nu kallas flaskhals blev en verklighet.
Tanken är säkert god - men oj så fel det blev!

Svenska Kraftnät har inte "hunnit" bygga ut de nät som var/är underdimensionerade (man kan absolut inte säga att de inte hunnit. De har ju haft några år på sig sedan Barsebäck beslutade sin nedläggning) och elen som exporteras ut i Europa belastar ledningarna hårt. Detta i sin tur gör att södra Sverige nu får betala "flaskhalsavgifter" för att SvK inte gör sitt jobb. Tidigare begränsade SvK exporten vid gränsen så att Sverige fortfarande var en enhetlig marknad. Men inte nu!
Nu ska vi bena ner detta lite till. Detta är något som jag tycker är otroligt intressant. Jag hör det ofta och jag blir lika förbluffad varje gång detta ord dyker upp. En person som alltid dyker upp på alla arbetsplatser, i politikernas tal, barns bort förklaringar, företagsmoguler och advokaters försvarstal är MAN.

WTF är man? 


Man är i detta fallet: Politiker. Here we go again. De gjorde inte ett så bra jobb med åldringspolitiken och nu gör de inte ett så bra jobb med sitt beslut om elprisområde ... Eller är det så att politikerna är ett gäng beslutsfattare som inte kan delegera på rätt sätt, inte inkluderar sin personal i beslutsprocessen på rätt sätt (läs SvK) eller inte kan lyssna på de personer som är kunniga i ämnet???
Oavsett vad ämnet gäller. Oavsett politik-tillhörighet.

Man är också beslutsfattare på SvK. Varför har de inte planerat sitt jobb i god tid? Gör personalen på SvK inte sitt jobb? Om det nu är så att SvK i ett tidigt skede såg problematiken med ledningar och sh--t varför sa ni inte till?
Man är också vi! Alla vi som går till våra jobb, levererar barn till dagis, lagar mat, betalar elräkningar ... Vi som lagt våra väl och ve i politikers händer och hoppas att de ska göra sitt jobb och ta ansvar!
Oj så lurade vi blev ...

Dagens Groupon gjorde mig glad i allt detta. Och - nej jag jobbar inte där :-) Copy-personen gör mig bara lycklig!
Ämnet är biljetter till en musikal.
"Sätter man örat mot en snäcka sägs det att det är havets brus som hörs. Sätter man däremot örat mot en främlings ben på bussen sägs det att allt som hörs är irriterade läten och samtal till 112. Höj nivån på det du lyssnar på med dagens Groupon: ..."


Håll värmen genom att släcka ljuset och krypa ner i sängen mmm ... my lovely Shoe-lovers!


Till följd av högre el-pris!
Kära BB - om 9 månader blir det en baby-boom i södra Sverige!
Kära Kommunen - om 2 år behövs fler dagis p.g.a av baby-boomen
Kära Politiker - om 10 månader ökar kostnaderna för barnbidragen i Sverige.
Och så vidare, och så vidare ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar